Viie-osalise mahamudra õpetused - Khenpo Chopel Rinpotše

Pärnu Budismi Keskus Drikung Dordže Chö Džong alustab juulikuus viie-osalise mahamudra õppingutega Khenpo Chopel Rinpotše juhendamisel. 

Kava 2024 juulis: 


Õpetuse programm lähtub viieosalise mahamudra programmist, mida on õpetatud Drikungi Liinis sajandeid. Väidetavalt andis Vajradhara õpetuse Tilopale, Tilopa Naropale, Naropa, Marpale, kes andis õpetuse Milarepale, Milarepa  Gampopale ja Gampopa oma korda Phagmadrupale, kes andis õpetuse edasi Drikung Kagyu liini alustajale, valgustunud meistrile  Jikten Sumgonile. Sealt edasi on antud seda õpetust edasi õpetajalt õpilasele kuni tänapäevani. Kuueteistkümnendal sajandil Drikungung Kyabgon Chuchang Rinpoche, Rigzin Chödraki (Dharmakirti), kes oli 24. neljas Drikungi liini hoidja koostas hästi struktureeritud teksti, mille järgi õpivad joogid mägedes ning mille järgi on ka koostatud Pärnu keskuse programm. Teksti nimi tiibeti keeles on ༄།།ཕྱག་རྒྱ་ཆེན་པོ་ལྔ་ལྡན་གྱི་ཁྲིད་ཀྱི་ཟིན་བྲིས་རྡོ་རྗེའཆང་དྷརྨཀཱི་རྟིའི་ཞལ་ལུང་ཞེས་བྱ་བ་བཞུགས་སོ།། Mis otse tõlkes tähendab “suure mudra(sanskriti keeles mahamudra) Vajradhara Dharmakirti poolt kirja pandud suuliste juhiste tekst”. 


Tekstil on lühem ja pikem versioon ja vastavalt õpilase võimekusele, soovile ning võimalustele annab Khenpo Chopal Rinpoche õpilasele praktiseerimise juhised. Õpetajaga kohtutakse paar korda aastas filosoofia õpingute ja ritriitide ajal. Filosoofia õpingud toimuvad Pärnu Keskuse ruumides, Zoomi teel või ritriitide käigus. Ritriit tähendab antud juhul 7-21 päevaseid eralduslaagreid, kus välismaailmaga suhtlemine viiakse miinimumini ning õpetaja annab õpetuse pühitsuse, suulise ülekande ja õpetused. Kui praktiseerida tiibeti budistlikke praktikaid autentselt, nii nagu õpetus on jõudnud meieni tuhandete aastate jooksul, siis kõik Iidam ehk jumaluse praktikad vajavad pühitsust ning kõik tekstid vajavad suulist ülekannet ehk tiibeti keeles lungi õpetajalt, kes on saanud õpetuse katkematu liiniga ning kes on õpetust praktiseerinud ja sellest ka aru saanud. Õpetajal peab olema puhas vaade ja tema käitumine ning sõnad peavad vastama sellele, mida ta õpetab.


Khenpo Chöpal koostab õppekava vastavalt õpilaste võimalusetele ja võimekusele Juulis 2024 Eestis, kui on tutvunud õpilastega. 

Viie-astmelise mahamudra õpetuse kava


Nii nagu tiibeti joogid ja praktiseerijad  traditsiooniliselt, nii algab ka Pärnu keskuse programm Pika eluea praktikaga.



Esimene osa. Eelpraktikad

1.Tavapärased eelharjutused. 

Mõtiskletakse, mediteeritakse nelja mõtte üle, kuni mõistetakse nende tähendust ning meeles tekib muutus, mis aitab meil pühenduda dharma õpetustele ning rakendada need igapäevaellu, mille tulemusena on meie elu teadlikum, täidetud armastava helduse ning hoolivusega enda ja teiste olendite suhtes, mille tulemusena tekib siiras soov, et see sama seisund oleks kõigil olenditel ning mina ja kõik teised olendid jõuaksid virgumiseni. Neli mõtet on:

1.1 HINNALINE INIMELU


1.2. SURM JA PÜSITUS

1.2.1 surm on möödapääsmatu

1.2.2 surma põhjused

1.2.3 tarmuka harjutamise vajalikkus. Kuna surm on möödapääsmatu, siis on vajalik meetod, kuidas elada teadlikult, et surra meelerahu seisundis. Buda on andnud õpetuse ja meil on väga oluline rakendada see igapäevaellu, et mitte kulutada aega, mille kestust me ei tea.


1.3 KARMA EHK PÕHJUSE TAGAJÄRG.  Karma on eelmistest eludest ja selles elus tekkinud põhjuste kogum, mille tulemusena tekivad vastavad tagajärjed. 

1.3.1 vooruslikud ja mitte vooruslikud teod, nende teadvustamine ja nende küpsemine

1.3.2 tegude vankumatud viljad

1.3.3 tegude viljade küpsemise viis


1.4 SAMSAARA PUUDUSED (samsaara on meid ümbritsev nähtav ja nähtamatu maailm, milles me elame, isegi kui ta näib välisena on ta loodud meie meeles. Budistliku vaate järgi jagatakse ta kuueks ilmaks. )

1.4.1 põrgu ilma kannatused (kõik põrgud sellest tulenevad kannatused on loodud meie meeles)

1.4.2 näljaste vaimude ilma kannatused 

1.4.3 loomade ilma kannatused

1.4.4 inimeste ilma kannatused

1.4.5 pooljumalate ilma kannatused

1.4.6 jumalate ilma kannatused



2. Tavapäratud eelharjutused


2.1 VARJUPAIGA HARJUTUSE JUHISED 

2.1.1 varjupaiga olemus

2.1.2 varjupaiga definitsioon

2.1.3 varjupaiga jaotused

2.1.4 praktika. Praktika jaguneb kolmeks osaks tavapärane, eriline ja asjakohane praktiseerimine. 

2.1.5 varjupaiga harjutus (tegelik igapäevane harjutus)


2.2 VARJASATVA MEDITATSIOON JA RETSITEERIMINE


2.3 MANDALA ANNETUSE PRAKTIKA JUHISED


2.4 GURUJOOGA PRAKTIKA


3. Eriline eelharjutus


3.1 ARMASTAVALAE HELDUSELE KESKENDUMISE HARJUTUS


3.2 KAASTUNDELE KESKENDUMISE HARJUTUS


3.3 BODHITŠITALE KESKENDUMISE HARJUTUS

Bodhitšita on armastava helduse, kaastunde, ületava tarkuse ja meele loomuliku iseenesest(ta on sõltuvuslik) mitte eksisteeriva(tühja) olemuse ühtsus. Tühjus tähendab mahamudra õpetuse kontekstis, et tal puudub iseeneslik olemus aga tal on potensiaal, et vastavate tingimuste puhul nähtused ja ilmingud ilmnevad.